Транспорт от летище Пиза

Наклонената кула в Пиза

Благодарение на местоположението си летище Pisa Galileo Galilei Airport е чудесна база за пътуване из Тоскана.

Евтини хотели в центъра на Пиза

Pisa Mover до жп гарата

Летището е свързано с града с малък автоматичен влак Pisa Mover, който се движи между терминала и гара Pisa Centrale. Както на летището, така и на гарата, пътят до влака е ясно обозначен.

От гара Пиза Централе можете да продължите към центъра или към наклонената кула с автобуси на градския транспорт, информация за които е предоставена в пътеводителя на Пиза. По пътя между летището и гарата има и спирка на паркинга.

Билети за Pisa Mover можете да закупите от няколко автомата на входа на гарата, където можете да платите с карта и в брой. При преминаване през турникета трябва да сканирате баркода на билета в четеца.

Цена 5 евро
Време за пътуване 8 минути
Честота 10 минути

Първата връзка се изпълнява винаги в 6:00 ч. и в двете посоки по едно и също време, а последната - в 23:50 ч. Официалната информация е достъпна на уебсайта: pisa-mover.com/en.

На уебсайта на Trenitalia.com, главния италиански железопътен превозвач, можете да закупите билети директно до/от летище Пиза от всяка точка на Италия. Цената на Pisa Mover се добавя автоматично.

Съвет за хотел в близост до гарата

Отседнете без стрес, за да намерите хотел в непосредствена близост до гара Pisa Centrale, откъдето тръгват автоматичните влакове и автобуси от летището.

  • Hotel La Pace - Стандартен хотел 3* с по-стари съоръжения, но чист и просторен, разположен на около 100 метра от гарата
  • NH Pisa - качество на многонационална верига без компромиси, хотелът се намира и точно срещу гарата, недостатък е по-високата цена

Автобуси до центъра на Пиза и до гарата

Алтернативен и по-евтин начин за придвижване до Пиза са автобусите на градския транспорт, но те не пътуват директно до летището.

От терминала се насочете диагонално наляво през паркинга, следвайки пешеходната пътека до Via dell'Aeroporto, която следвате в продължение на около 420 метра, докато минете покрай кръговото кръстовище. Зад кръговото кръстовище се намира спирката на обществения автобус "Via dell'Aeroporto". Оттук минават следните линии:

  • LAM Verde - само в посока от гарата към летището, връща се обратно към центъра през голям кръг, като се движи веднъж на всеки 10 минути от 6:10 до 20:45 ч.
  • Линия 5 - само в посока от летището към гарата, от друга страна, тя се връща от центъра в голям кръг, като се движи веднъж на всеки 20 минути от 6:20 до 20:20 ч.
  • Линия 21 - и в двете посоки, движи се веднъж на всеки 30 минути от 20:43 до 23:13 ч.
  • За разписанието на автобусите в Пиза вижте pisa.cttnord.it.

Билетът струва 1,50 евро и може да бъде закупен от всяка вестникарска будка. Ще го намерите на кръговото кръстовище в близост до автобусната спирка. Можете да използвате и мобилното приложение At-bus (достъпно в Google Play / App Store).

Карта на маршрутите и указания за ходене до автобуса можете да намерите на картата по-долу.

Таксиметрова кола за Pisa

Използвайте таксито в случай на много късно пристигане или ранно заминаване, когато няма автоматичен влак или автобус до летището. Таксата до гарата трябва да е 9 eur, а до наклонената кула - 12 eur.

В Пиза не работят Uber, Bolt или други подобни приложения за таксита.

Автобуси до Лука и Виареджо

На около 30 метра вдясно от терминала се намира спирката на междуградската автобусна линия E3, която пътува от летището директно до историческия град Лука без прекачване.

Автобусна линия E25 пътува директно до Виареджо или Пиетрасанта.

  • 1-2 пъти на час, моля, имайте предвид - не се движи в неделя и на официални празници
  • Пътуването до Лука отнема 50 минути, а до Виареджо - 60 минути
  • Междуградски разписания (кликнете върху E3 за Лука и E25 за Виареджо/Пиетрасанта)

Билетите до двата града са на цена 3,50 eur, когато се купуват от вестникарския магазин или от офиса на автогарата, което не е възможно на летището. Тук можете да закупите билет на тази цена чрез мобилното приложение At-bus или от шофьора на цена 6 eur (само в брой).

Автобуси до Флоренция

Директно от летище Пиза автобусната линия Sky Bus Lines Caronna пътува без спиране до Флоренция, като спира на S.M.N. Автобусите се движат около 7 пъти на ден, а билетите са на цена 13,90 eur през деня или 25 eur през нощта. Пътуването отнема около един час.

Подробна информация можете да намерите на уебсайта caronnatour.com.

Ако часовете на автобусите не ви устройват, можете да използвате много по-натоварената влакова линия. Първо вземете автоматичния влак Pisa Mover до гара Пиза Централе, откъдето няколко пъти на час се движат влакове до Флоренция. Пътуването с влак, включително с Pisa Mover, ще отнеме около час и 20 минути и ще ви струва 13,70 евро.

Билетът може да бъде закупен онлайн на адрес thetrainline.com за целия маршрут (5 eur Pisa Mover + 8,70 eur влак).

Коли под наем

Летището в Пиза ще ви послужи само като отправна точка за пътуване из тосканската провинция или Апуанските Алпи? В този случай най-практично ще бъде да наемете кола директно на летището, където на терминала за пристигащи се намират много компании за коли под наем.

Цените за по-малки наеми започват от 50 евро за 4 дни.

Можете да сравните цените на всички компании за коли под наем в Пиза, например, на booking.com, където можете и директно да резервирате кола.

Сравнете цените на наемите с едно кликване

Повече информация за Пиза

Намерете още практическа информация за Пиза на нашия уебсайт.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.