Транспорт от летище Nice

Хубаво

Летище Nice Airport е свързано с трамвайни и автобусни линии, а в близост до Терминал 1 има гара за междуградски влакове. На летището спират и автобуси на дълги разстояния и то е естествена отправна точка за пътуване по Лазурния бряг.

Евтини хотели близо до летище Ница

Трамваи и автобуси до Ница

За цялата информация за обществения транспорт в Ница посетете официалния уебсайт lignesdazur.com.

Билетите за транспорт в Ница могат да бъдат закупени най-удобно чрез мобилното приложение. Когато купувате хартиен билет, трябва да платите и 2 eur възстановим депозит за картата, на която ще качите билетите. Според пътници обаче картата не може да бъде върната на летището.

Трамвай L2

Трамвайна линия номер L2 се движи директно от двата терминала до центъра на Ница. Той спира пред Терминал 1 и 2, а след това се насочва директно към историческия център на града (крайна спирка Port Lympia) по протежение на Promenade des Anglais.

Има и линия L3 до летището, но тя не стига до центъра на града, а само до квартал Сен-Изидор в западната част на града.

Трамвайната линия има специална летищна тарифа за 10 евро/връщане. Не е възможно да се закупи еднопосочен билет. Билетът е валиден за 74 минути, като през това време можете да се прехвърляте свободно от трамвая на други трамваи или автобуси в Ница.

Алтернативен вариант е да отидете до спирка Grand Arénas Sud (безплатен транспорт в района на летището), откъдето вече е валиден нормалният билет за всички линии в Ница за 1,70 eur, или 7 eur за 24 часа или 13 eur за 48 часа.

  • Тарифи - 10 eur / отиване и връщане или 1,70 eur от спирка Grand Arénas Sud
  • Време за пътуване до центъра - приблизително 30 минути
  • Честота - 8-9 минути (внимавайте, когато пътувате от центъра - половината от линиите винаги пътуват до летището, а другата половина - до крайната станция на CADAM, като линиите винаги се редуват: една до летището, една до CADAM)
  • Първи трамвай от центъра (спирка Гарибалди) - 4:47 ч.
  • Последен трамвай от летището - 00:15 ч.
  • Разписание и карта на линия L2

Между 21:00 ч. и 01:00 ч. от неделя до четвъртък трамваят се замества от нощната автобусна линия N4 с интервал от 30 до 60 минути, която обаче не спира директно на терминалите, а на спирката "Aeroport - Promenade" на главния път на около 50 метра от Терминал 1.

Автобуси

Билетите за автобус са същите като тези за трамвай, т.е. 1,70 eur за 74 минути / 7 eur за 24 часа (купувайте билета от шофьора). Услугата е по-бавна от тази на трамвая, но ще ви предложи по-директни връзки до различни части на града.

Съществува и автобусна линия 12, която тръгва от спирката "Aeroport - Promenade" на около 70 метра от Терминал 1 на главната улица в посока центъра (разписание и карта: lignesdazur.com/12).

Линия 9 (разписание и карта: lignesdazur.com/9) се движи в обратната посока от центъра към района Сен Лоран дю Вар.

На автобусната спирка "Grand Arenas" на около 150 метра от терминал 1 се намират автобусни линии 20, 21, 54, които обаче не пътуват до центъра на Ница.

Транспорт до Монако

От летището до Монако може да се стигне по три начина.

С влак

От гара Ница Сен-Огюстен, разположена на 150 метра от Терминал 1, влаковете се движат без спиране до гара Монако-Монте Карло. Директните линии се движат приблизително веднъж на всеки 2 часа, като на гара Ница-Вил се прекачвате приблизително два пъти на час.

Пътуването до Монако отнема 35 минути и струва 5,40 евро. Билети могат да бъдат закупени от автомата за билети на гарата или на уебсайта sncf-connect.com.

С автобус

Има и директна връзка до Монако с автобус Nice Airport Express, линия 80, от Терминал 2. Еднопосочният билет струва 19 eur.

С хеликоптер

Можете също така да вземете 7-минутен полет директно от летище Ница до Монако с хеликоптер на Heli Air Monaco. Цената на един полет е 700 евро, а капацитетът му е за 5 души.

Транспорт до Кан

Курортът Кан е достъпен от летището по три начина.

  • С влак от гара Ница Сен Августин на 150 метра от Терминал 1 (време за пътуване 31 минути, движи се 2-3 пъти на час, цена 6,70 eur, билети се купуват онлайн на sncf-connect.com)
  • Автобус 620 от спирка Aeroport - Promenade на 70 метра от Терминал 1 (време за пътуване 75 минути, движи се 2 пъти на час, цена 6,70 eur, разписание и карта: lignesdazur.com/620)
  • Автобус 81 Nice Airport Express от Терминал 2 (време за пътуване 45 минути, движи се 1-2 пъти на час, цена 19 eur, онлайн резервация)

Автобус до Марсилия

Приблизително 12-13 директни автобуса се движат ежедневно от Терминал 1 до Марсилия. Пътуването отнема 2 часа и 45 минути, а цената се изчислява в зависимост от наличността и е средно между 5 и 15 евро.

Транспортът се осигурява от Flixbus.

  • Резервирайте билета си на flixbus.com

Коли под наем

Пътувайте сами из Лазурния бряг или френските Приморски Алпи и спирайте независимо от разписанията на най-красивите места.

На летище Ница се намират много местни и международни компании за коли под наем. Цените на седмичните наеми през летния сезон започват от 380 евро, а през слабия сезон вече се предлагат на цени от 250 евро.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.