Транспорт от летище Марсилия

Марсилия

С директни автобуси можете да стигнете до Марсилия и цял Прованс. Железопътната гара Vitrolles-Aeroport Marseille се намира на около 1,5 км от летището и е свързана с терминала с автобусна линия.

Топ 10 на най-добрите хотели в Марсилия

Автобус до Марсилия

Експресен автобус L91 пътува директно от терминала до центъра на Марсилия. Автобусът спира на автобусна спирка № 7, разположена между терминалите.

Можете да закупите билети онлайн на уебсайта store.marseille.aeroport.fr/bus.html (можете да използвате всеки маршрут за деня - трябва да разпечатате билета). Можете да закупите билети и на касата на автобусната спирка (плащане с карта или в брой).

Можете да закупите билет от шофьора само с пари в брой и карта, когато билетната каса на летището или автогарата в центъра е затворена.

 • Време за пътуване - 30-40 минути в зависимост от трафика
 • Честота - на всеки 10 минути (сутрин и късно вечер по 20 минути)
 • Тарифи - 10 eur / 16 eur за отиване и връщане
 • Последен автобус от летището - 1:50 ч. (април-октомври) или 1:30 ч. през останалата част от годината
 • Първи автобус от центъра - 3:30 ч.
 • Официален уебсайт и разписание: marseille-airport.com//bus-l91

Младежите на възраст 12-25 години плащат само 7 eur, а децата на възраст 6-11 години - 5 eur.

Влак до Марсилия

Влакът се движи от гара Vitrolles Aéroport Marseille Provence , на около 1,5 км, и е по-евтин начин за придвижване до центъра.

Летищният автобус по линия 13 ще ви отведе до гара Vitrolles от терминала за около 5 минути срещу 1,20 евро (плащате с безконтактна карта на гишето на шофьора). Автобусът се движи приблизително веднъж на всеки 12 минути (веднъж на 15 минути през почивните дни) от спирка № 5. Разписанието можете да намерите на уебсайта marseille-airport.com/busgare-vitrolles.

Билетът за влак от Витрол до Марсилия струва 6,20 eur. Така че общо за цялото пътуване от летището ще платите 7,40 eur.

Интервалите между влаковете са много нередовни и се движат средно веднъж на 25 до 45 минути. Разписание и онлайн продажба на билети можете да намерите на уебсайта sncf-connect.com.

Билети могат да бъдат закупени и от билетния автомат на SNCF на автобусната спирка пред Терминал 2 или на жп гарата. Плащането може да се извърши само с карта.

Пътуването с влак отнема около 20 минути.

 • Време за пътуване до центъра - 35-65 минути в зависимост от чакането на влака
 • Честота - нередовно 1-3 пъти на час
 • Такси - общо и с автобус 7,40 eur
 • Последна връзка от летището - автобус L13 в 21:45 ч. + свързващ влак в 21:58 ч.
 • Първа връзка от центъра на града - влак от Сен Шарл в 6:08 ч.
 • Официален уебсайт и разписание: автобус L13 + влак SNCF

Наемане на автомобил

Летище Марсилия е чудесна отправна точка за пътувания из Лазурния бряг или целия регион Прованс.

На летището има много компании за отдаване на автомобили под наем, както на добре познати, така и на местни марки. В разгара на летния сезон цените за седмичен наем са около 450 евро, а в слабия сезон - от 300 евро.

Сравнете цените и резервирайте кола

Автобус до Ница

Летище Марсилия и Ница са пряко свързани с автобус на Flixbus 1-2 пъти дневно. Времето за пътуване е 3,5 часа, а билетите могат да бъдат закупени от около 12 евро.

Значително по-натоварена е връзката с центъра на Марсилия (вж. по-горе), откъдето влаковете до Ница се движат 2-3 пъти на час, но общата цена обикновено надхвърля 40 eur.

Автобус до Екс-ан-Прованс

Популярният туристически град Екс-ан-Прованс, със спирка на гарата на TGV в Екс, се обслужва от автобус L40 .

Автобусите от/до летището се движат веднъж на всеки 30 минути. Когато пътувате от центъра на Екс до летището, имайте предвид, че въпреки че честотата е 15 минути, половината от услугите приключват на гарата на високоскоростния влак TGV. Първият автобус от Екс до летището тръгва в 4:50 ч., а последният автобус от летището до Екс - в 0:25 ч.

Еднопосочен билет струва 10 евро. Билетът за връщане се продава с отстъпка и струва 16 eur. Можете да закупите билета си онлайн на уебсайта на летището, от шофьора (с карта или в брой) или на билетната каса на автогарата.

Разписания и официална информация можете да намерите на тази страница.

Влакове до Авиньон

Влакове до Авиньон има от близката гара Vitrolles Aéroport Marseille, до която може да се стигне с автобусна линия 13.

Влаковете до Авиньон се движат 1-2 пъти на час и струват 19,90 евро. Билетът за автобус 13 струва 1,20 eur и се заплаща с безконтактна кредитна карта на гишето на шофьора.

Автобуси и влакове до Ним и Монпелие

Директни автобуси на Flixbus пътуват 3-5 пъти дневно от летище Марсилия през Ним и Монпелие до Нарбон и по-нататък до Испания. Можете да закупите предварително билети онлайн на цена от 8 евро.

По-чести връзки се предлагат с регионални влакове от гара Vitrolles Aéroport Marseille, до която може да се стигне с автобусна линия 13 на градския транспорт.

Местни автобуси до Марсиг и Салон дьо Прованс

Близките градове Мартиг и Салон дьо Прованс с техните красиви исторически центрове са свързани с летището с директни местни автобуси. Билетите за всички маршрути струват еднакво 2,50 евро и могат да бъдат закупени от шофьора (с карта или в брой) или онлайн на уебсайта на летището.

 • Salon de Provence: автобуси L19 (на всеки 30 минути, време за пътуване 50 минути) и L17 (на всеки 60 минути, време за пътуване 60 минути)
 • Martigues: автобус L38 (на всеки 30-60 минути, време за пътуване 60 минути)

Подробни разписания и официална информация можете да намерите на уебсайта на летището: Salon de Provence / Martigues.

Такси

Точно пред Терминал 1 има официална стоянка за таксита, до която може да се стигне от Терминал 2 за 3 минути по тротоара.

Като се има предвид разстоянието на летището от центъра, цената е доста висока и ще платите около 65 евро до центъра на Марсилия.

На летището има и мобилно приложение на Uber, което ще ви закара до центъра на Марсилия от 45 eur.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.