Как да наемете автомобил в чужбина за първи път

Коли под наем

В света има много дестинации, където без кола под наем пътуването просто не е същото. Независимо дали искате да изследвате природните чудеса на САЩ, да прекосите Нова Зеландия или Южна Африка, или просто искате да бъдете свободни и независими от разписанията, стъпките ви със сигурност ще се насочат към автомобил под наем.

Как всъщност става това при наемането на подобен автомобил и какво задължително да имате предвид? Няма нужда да се притеснявате, написали сме за вас основно ръководство и нищо няма да ви изненада, след като го прочетете.

Къде да резервирате автомобил

Съществуват десетки портали за резервации. Изборът на автомобил работи по същия начин, както изборът на полет. Можете да използвате търсачките, за да сравните офертите на всички налични компании за отдаване под наем, или да резервирате директно на уебсайтовете на отделните компании за отдаване под наем.

Чрез търсачките

В повечето случаи най-просто е да направите резервация чрез търсачките. Booking.com е една от най-популярните и най-прозрачните и ние самите я използваме често.

Когато резервирате чрез търсачка, винаги ще знаете от коя компания за наем наемате, а условията за наемане също би трябвало да са подробно описани. Избягвайте сайтове за сравнение с примамливи цени, където няма да намерите подобна информация, например не препоръчваме да използвате economycarrentals.com.

Резервацията чрез подобна търсачка има предимството, че сравнява повечето оферти от най-евтината до най-скъпата, така че не се налага да търсите в уебсайтовете на отделните компании за наем. Освен това резервацията чрез подобни сайтове обикновено е по-евтина, отколкото директната резервация чрез уебсайта на компанията за автомобили под наем.

Резервирайте кола с booking.com

От друга страна, един от недостатъците е необходимостта да се запознаете подробно и два пъти с условията за наемане. Често се случва след избора на конкретна оферта условията да бъдат актуализирани и да се различават от първоначалния текст. Затова ги прочетете отново, преди да платите.

Когато резервирате, плащате парите директно на сайта и всички промени или анулирания се уреждат чрез него.

Чрез уебсайта на компанията за автомобили под наем

Всяка компания за отдаване под наем, разбира се, разполага със собствени системи за резервации, чрез които може да се резервира автомобилът. В повечето случаи този вариант е по-скъп от гореспоменатите търсачки, но това не винаги е така. Винаги препоръчваме да сравнявате офертите.

Особено в първокласни локации, т.е. много туристически места или отдалечени райони, може да се окаже по-евтино да резервирате директно през уебсайта на компанията за отдаване под наем. Някои от най-известните компании, работещи в световен мащаб, включват Alamo, Avis, Budget, Dollar, Europcar, Sixt, Hetz, Alamo, Thrifty и други.

Фирми за отдаване под наем, които да избягвате

Не всички компании са с добра репутация и въпреки примамливата цена в крайна сметка начисляват смешни такси или се опитват да измислят различни повреди и да таксуват картата ви след връщането на автомобила.

Традиционно сред най-лошите компании за отдаване под наем са Goldcar, Centauro, Firefly, Record и InterRent.

На летището или в града?

Винаги проверявайте цените за наем в клона на летището и в близкия град. Цените могат да варират с десетки проценти в клон извън летището (но не е задължително), така че сравнете дали си струва да направите едно кратко пътуване от летището, използвайки местен транспорт. За информация относно транспорта от повече от 600 летища вижте нашите ръководства.

Кога да резервирате и колко струва наемането на автомобил

Обикновено колкото по-рано резервирате автомобила си, толкова по-малко плащате. Повечето компании за автомобили под наем и сайтове за резервации като booking.com позволяват безплатна отмяна на резервацията 48 часа преди наемането, така че нищо не ви пречи да направите резервация доста по-рано, за да сте на сигурно място, и да проверявате цените от време на време - дори компаниите за автомобили под наем могат да имат различни промоции с отстъпки.

Освен това, както и при полетите, не е важно само колко по-рано ще резервирате автомобила, но и за кои дати.

В курортните дестинации ще платите най-много по време на летните празници, докато през зимата цените често са абсурдно ниски в рамките на стотици крони на ден (например в Ирландия, Испания или Португалия).

Резервирайте автомобила си под наем предварително

Това зависи дори от дните, в които ще наемете автомобила. Ако се отправяте към туристическа дестинация, цените за уикенда ще бъдат най-скъпи (обикновено започват от обяд в четвъртък и приключват в понеделник), докато делничните дни ще бъдат най-скъпи в големите градове, където автомобилите се наемат за работа.

При всяка резервация попълвате датата и точния час на взимане на автомобила, което играе важна роля. Цените се изчисляват за всеки ден. Ако наемете автомобил в петък в 10:30 ч. и го върнете в събота в 10:30 ч., ще платите за 1 ден, но ако го върнете в 11:00 ч., ще платите за 2 пълни дни.

Освен това, колкото по-дълъг е периодът на наемане, толкова по-малко плащате на ден. Например, ако наемете кола в САЩ за 14 дни, вероятно ще платите под 30 щ.д. на ден.

За какво да внимавате, когато поръчвате

Има няколко коварни неща, които могат да се случат, когато търсите най-евтините оферти, като някои от тях могат да бъдат лоши за портфейла ви. Накратко, при наемане на автомобил, повече от където и да било другаде: прочетете условията.

Застраховка, самоучастие и депозит

Трите вълшебни думи, които вероятно ще четете най-често, когато наемате автомобил. Те са тясно свързани една с друга.

Можете да сключитезастраховка или чрез трета страна, например при резервация през booking.com, или напълно самостоятелно с друга компания, или директно с компанията за отдаване под наем.

Вариантът със застраховка от трета страна е по-евтин, но от друга страна, "оформянето на документите" в случай на проблем е малко по-сложно. Ако сключите застраховка чрез трета страна и нещо се случи, компанията за отдаване на автомобили под наем ще таксува картата ви, а след това ще предявите претенции към компанията, в която сте сключили застраховката.

От друга страна, ако сте застраховани директно в компанията за отдаване на автомобили под наем, не се налага да се занимавате с нищо и компанията за отдаване на автомобили под наем обработва всички документи вместо вас. От друга страна, такава застраховка е значително по-скъпа и в някои случаи надвишава самата цена на наема.

Основната цена почти винаги включва застраховката CDW (Collision Damage Waiver), но тя покрива само повреди по каросерията до определена сума. Тя не покрива щети по интериора, стъклата, ходовата част или гумите.

Винаги можете да добавите отделни компоненти към цената или да изберете пълна застраховка на автомобила с нулево самоучастие (обикновено наричана LDW или FDW). Цените варират в зависимост от местоположението, вида на автомобила и продължителността на наема.

Обикновено те варират от около 25 щ.д. на ден, когато са сключени чрез "трета страна", или от 25 щ.д. до 60 щ.д., когато са сключени директно чрез компанията за отдаване под наем.

Собственото участие е максималната сума, която компанията за отдаване под наем може да ви начисли в случай на повреда или кражба на автомобила. Сумите могат да варират от стотици до хиляди евро (максималната сума, с която се сблъскахме, беше 2500 евро).

Ако си купите пълна застраховка с нулево самоучастие, не плащате нищо, ако автомобилът ви бъде повреден или откраднат, но отново при застраховка "Гражданска отговорност" компанията под наем първо взема парите, а след това вие предявявате претенция за щетите от вашата застрахователна компания.

Внимавайте! Ако не плащате за пълна застраховка (LDW или FDW) и в нея е включена само основната застраховка CDW (т.е. обикновено само каросерията), сумата за самоучастие ще се отнася само за тази застраховка.

Ако имате автомобил под наем без пълна застраховка само с основна CDW и унищожите двигателя, съединителя или друга част на автомобила, ще платите пълния размер на щетата, а не само максималната сума на "самоучастието".

Депозитът е сумата, която ще бъде блокирана в деня на наемането и ще бъде деблокирана при връщането на автомобила, ако го върнете безопасно. Моля, имайте предвид, че парите не се деблокират автоматично в деня на връщането, като целият процес може да отнеме до 3 седмици.

Отново, размерът на депозита варира в широки граници в различните фирми за отдаване под наем и може да бъде от 100 до 2 500 евро. Често депозитът е равен на самоучастието, но това не е правило.

Каква сума ще блокира компанията за отдаване под наем отново зависи от застрахователната полица. Ако сключите пълно покритие директно от компанията за отдаване под наем, депозитът ще бъде малък или никакъв, ако пълното покритие с нулево самоучастие се сключи чрез трета страна (например renalcars.com или традиционна застрахователна компания), няма да избегнете депозита.

Така или иначе, дръжте в картата достатъчно средства, които няма да ви трябват веднага по време на почивката или за няколко седмици след нея.

Кредитна или дебитна карта?

Свързан с депозита е вечният въпрос за вида на кредитната карта. За да вземете заем, ви е необходима кредитна карта. Именно такава изискват повечето компании за автомобили под наем, за да блокират депозита ви.

Макар че има изключения, при които можете да минете с дебитна карта, това обикновено означава, че трябва да си купите скъпа застраховка с нулево самоучастие. Случаите, в които на място научавате, че няма да ви дадат кола назаем само защото нямате кредитна карта, са често срещани.

Кредитните карти са по-надеждни за фирмите за отдаване под наем, отколкото дебитните, те имат по-голяма увереност, че клиентът действително ще разполага с достатъчно средства, ако се наложи. Вземането на заем с кредитна карта е по-добро и за вас - ако бъде блокиран голям депозит, ще "пропуснете" парите на банката, а не директно вашите.

Пазете се от политиката за горивата

Политиката за горивото трябва да бъде ясно обявена още при резервирането на автомобила. Най-разпространената и прозрачна е така наречената "пълно - пълно ". Наемате автомобил с пълен резервоар и го връщате с пълен резервоар, като плащате за бензина точно толкова, колкото сте минали.

По-евтина цена могат да предложат компаниите за отдаване под наем с политика "Пълно - Празно" или също "Предплатено гориво", т.е. "Пълно - Празно", при която наемате автомобил с пълен резервоар и го връщате с празен. Избягвайте такива оферти. Това не означава, че ще получите безплатен автомобил с пълен резервоар с гориво.

Плащате за бензина предварително, но можете да върнете автомобила с празен резервоар, когато го върнете. Първо, фирмата под наем ще ви таксува с най-високата възможна ставка за бензин, и второ, в края на периода на наемане постоянно ще следите показанията на бензиномера, за да сте сигурни, че няма да надплатите и да върнете автомобила "празен".

Ограничения на пробега и зони на движение

Обърнете внимание на елемента "Пробег/километри". Не всички компании за отдаване под наем ще ви позволят да управлявате автомобила на неограничени разстояния. Те ще го направят, но ще платите за превишаване на безплатния лимит.

Ако е написано "неограничен", тогава можете да карате автомобила толкова далеч, колкото искате. Ако не, винаги има максимален брой километри, които можете да карате безплатно (на ден), и сума за всеки допълнителен километър, обикновено около 1 щ.д.

Също така е обичайно компаниите за отдаване на автомобили под наем да забраняват пътуването до други държави. Ако искате да излезете извън страната, в която наемате автомобил, винаги се уверявайте предварително, че това ще бъде възможно.

Брой шофьори

Всеки път, когато правите резервация, попълвате дали искате да добавите допълнителен шофьор. Ако не добавите тази услуга, автоматично се приема, че ще шофира само лицето, за което е нает автомобилът.

Ако автомобилът се управлява от шофьор, различен от този, който е вписан в договора, това не е незаконно. Въпреки това, ако има някакъв проблем с автомобила или ако има произшествие, независимо дали е причинено виновно или не, и автомобилът е управляван от лице, което не е вписано в договора, цялата цена ще бъде ваша отговорност. Това важи дори ако сте платили пълна застраховка с нулево самоучастие.

Възраст на водача или млади и стари плащат допълнително

Ако наемете автомобил и сте на възраст под 25 години или над 65 години, се начислява допълнителна такса за млад шофьор, която е неизбежна при всяка компания за отдаване под наем навсякъде по света.

Статистически факт е, че младите и по-възрастните шофьори са по-склонни към произшествия и компаниите за автомобили под наем знаят това. В някои държави трябва да се плати дори по-висока задължителна застраховка "Гражданска отговорност", ако шофира млад водач.

Сумите са наистина високи и нерядко надвишават пълната цена на наема.

Ако сте на възраст под 21 години, в повечето страни изобщо няма да ви дадат автомобил под наем - дори срещу заплащане.

Вид на автомобила

Когато резервирате, разбира се, можете да избирате измежду различни размери и класове автомобили. Не забравяйте обаче, че компанията за отдаване под наем няма да гарантира конкретна марка и модел. Винаги отбелязвайте "... или подобен", което означава, че ще ви отдадат под наем същия или подобен автомобил от този клас.

Също така имайте предвид, че автомобилите с ръчна скоростна кутия може да не са винаги на разположение, особено в САЩ, Австралия или Нова Зеландия.

Еднопосочен наем на автомобил

Въпреки че е изкушаващо да планирате епично пътешествие из страната, не е толкова практично да се върнете на мястото, където сте наели автомобила. По-голямата част от големите компании за коли под наем ще ви позволят да върнете автомобила в друг клон (но винаги в същата държава). Все пак проверявайте много внимателно крайната цена и проверявайте елементите с информация за това какво не е включено в цената.

Резервиране на автомобил под наем в едната посока

Таксите за наемане на автомобил в едната посока могат да бъдат много високи, често многократно по-високи от цената на самия наем. По-малко реномираните компании за коли под наем няма да включат тази такса в общата цена, а само ще я споменат с дребен шрифт в информацията за това, което не е включено в цената.

Разбира се, има и изключения, при които таксата за еднократно наемане не е зашеметяващо висока, обикновено в по-малки държави, на острови, но също и в някои компании за наем в САЩ, Южна Африка или европейски държави.

Скъпо допълнително оборудване

Ако пътувате с деца, вероятно ще резервирате детско столче за кола заедно с автомобила. Въпреки това, разгледайте добре колко ще струва то. Обичайните цени за едноседмичен наем са около 1 евро и може би е по-добре да вземете столчето от вкъщи, тъй като повечето авиокомпании ги превозват безплатно.

Избягвайте изобщо да плащате допълнително за GPS, като цените често достигат абсурдни нива от около 100 евро на седмица.

Какво ми трябва

Споменахме основните капани, с които може да се сблъскате при резервирането на самия автомобил. Но какво трябва да вземете със себе си, за да получите изобщо кола под наем?

На първо място, трябва да имате кредитна карта на името на шофьора, при когото сте резервирали автомобила. По-горе споменахме въпроса за дебитните и кредитните карти.

Друг важен елемент е международната шофьорска книжка. Разбира се, има и изключения. Например, ако имате шофьорска книжка от ЕС и пътувате до друга държава от ЕС, не е необходима международна шофьорска книжка.

Освен това трябва да носите със себе си обикновената си шофьорска книжка, без която международната е невалидна.

Препоръчваме ви също така да изтеглите офлайн карти на телефона си у дома и да не харчите излишни пари за GPS оборудване.

Как се работи на място

Когато получавате автомобила си

При получаване на автомобила може да се сблъскате с 3 вида получаване. На най-големите летища гишетата за коли под наем обикновено са събрани в специална сграда с ясни указателни табели или можете сами да стигнете до тях с местен автобус или влак, което винаги е безплатно.

На по-малките летища гишетата са разположени направо в залата за пристигащи, а на най-малките летища можете да получите човек с табелка, който да ви заведе до клона.

На гишето след това ще предадете всички необходими документи (паспорт/лична карта и международна шофьорска книжка) и ще откажете всички допълнителни услуги, които може да предложи компанията за отдаване под наем. Обикновено това е предложение за LDW (т.е. пълна застраховка с нулево самоучастие) или предплатен резервоар.

Обикновено застраховката се сключва предварително, а предплатеният резервоар обикновено не е рентабилен.

След това представяте кредитната карта, използвана за заплащане на таксата за наем, и обикновено блокират депозит от предварително определената сума по нея. Това винаги е посочено в условията за наемане.

След това нищо не ви пречи да влезете във владение на автомобила. Винаги ще ви бъде предоставен образец, който вие или служителят на фирмата за отдаване под наем попълвате пред вас, на кои места и колко силно е повреден автомобилът. Не подценявайте проверката и попълнете всички видими повреди - от малки драскотини до замърсен интериор.

След това можете да предадете шаблона на служителя или да го пуснете в предвидените за целта кутии, когато напускате паркинга (това е обичайно в САЩ например).

Когато автомобилът е предаден

Преди да предадете автомобила си, уверете се, че той не е изключително мръсен, а ако е, заведете го на автомивка и го почистете с прахосмукачка. Това ще ви излезе по-евтино от таксата за замърсяване, която ще ви начисли фирмата за наемане (обикновено около 60 щ.д.).

Връщането на самия автомобил обикновено е бърза формалност. Пристигате, предавате ключовете и сте готови. В някои компании за отдаване под наем служител ще прегледа автомобила веднага и ще ви каже какво, ако има нещо нередно, в други дори не срещате жив човек и пускате ключовете в подготвена кутия.

Докато вземането на автомобил извън работното време на фирмата за отдаване под наем или изобщо не е възможно, или подлежи на специална такса, връщането извън работното време обикновено е безплатно. Оставяте ключовете в кутията на гишето.

Добре е да проверявате редовно извлеченията от кредитните си карти поне няколко седмици след връщането. Повечето реномирани компании за отдаване под наем ще ви уведомят по имейл, ако открият проблем (или дори ако плащате глоба), преди да вземат парите от блока ви, но има някои компании за отдаване под наем, които не си правят труда да ви уведомят.

Заключение

Наемането на автомобил може да улесни много пътуването, а също така да удължи пътуването ви до нови места, които иначе не бихте могли да посетите. Важно е обаче да се запознаете и да проучите добре условията за наемане на автомобила и най-важното - да ги разберете.

Повече от където и да било другаде, привидно най-евтината сделка в крайна сметка може да не е наистина най-евтината. Тъй като има още неща, за които трябва да внимавате, ще завършим с кратко обобщение.

Сравняване на цените на колите под наем

  • Застраховката обикновено не е включена в основната цена. Можете да сключите по-евтина такава чрез трета страна, с уговорката, че в случай на застрахователен иск ще трябва да се справите с всичко сами, а фирмата под наем ще блокира голям депозит. Другият вариант е значително по-скъпа застраховка директно чрез фирмата за наем. Предимството е, че компанията за отдаване под наем ще се справи със събитието вместо вас и няма да ви се налага да се притеснявате за нищо, както и нисък или никакъв депозит.
  • Очаквайте, че ще ви трябва кредитна карта и ще имате достатъчен лимит по нея, за да блокирате депозита. Вземането на заем с дебитна карта е възможно само при някои фирми за наем и често е свързано с високи депозити.
  • Не се заблуждавайте от политиката за горивото; наемането и връщането на автомобила с пълен резервоар е оптимално.
  • Когато се върнете, проверявайте редовно кредитната си карта, тъй като по-малко реномираните компании за отдаване под наем може да продължат да начисляват допълнителни такси.